„După program, ne ia pe toți la subsol”. Incognito Gândul în cea mai căutată instituție din București în aceste zile

 „După program, ne ia pe toți la subsol. Incognito Gândul în cea mai căutată instituție din București în aceste zile
Publicat: 30/01/2015, 17:44

Dimineața, în cartierul Floreasca. Jumătate din călătorii tramvaiului 5 coboară la „Verdi”. „Și eu merg la Casa de Sănătate (CASMB n.n.), vă arăt eu unde e. O luați la dreapta și tot înainte”. Înăuntru, aproape o sută de persoane, așezate la mai multe cozi.

Prima coadă este la bonuri de ordine, „la aparat”, unde un gardian Black Water te întreabă cu ce problemă ai venit, îți scoate bonul de ordine și apoi te îndrumă către „domnul-știe-tot” de la Xerox. Pe un perete, un afișaj cu numerele de ordine și o voce care anunță sacadat: Numărul R 59 la ghișeul 7, numărul 50 la ghișeul 9. Pe jumătate din ecran rulează la nesfârșit videoclipuri amuzante cu pisici, pe care cei care vin lunar la Casă le știu pe de rost.

Între timp, domnul de la Xerox dă indicații, pe rând, în timp ce le face copii la acte celor de la prima coadă. „Dvs nu ați primit cardul (de sănătate n.n.)? Nu v-a găsit poștașul acasă?”, i se adresează el unei femei. „Suntem cinci membri în familie. Eu sunt singura din familie care nu am primit cardul”, se plânge celui de la copiator o femeie între două vârste. „Sunt un milion de carduri care trebuie distribuite. Puteți să mai așteptați…. Dacă nu, faceți cerere și veți fi anunțată la telefon când să vă ridicați cardul de la Casă. (CASMB n.n.). Completați cererea asta. Vă trebuie și o copie după buletin. Un leu costă „, îi întinde el un formular cu litere aproape șterse și pe care scrie „Solicitare privind ridicarea cardului național de la CASMB”.

Pe lângă datele personale, cei care îl completează pot menționa și un număr de telefon „la care doresc să fiu contactat pentru a mi se comunica data la care sunt planificat să mă prezint la CASMB pentru a intra în posesia cardului national de sănătate”.

După coada de la bonul de ordine și cea de la Xerox, cei care vor să fie contactați de CASMB trebuie să se așeze la a treia coadă, mult mai lungă decât primele două la un loc, în fața unei uși pe care scrie registratură/informații. Aici nu poate intra odată decât o singură persoană, după cum scrie cu litere de-o șchioapă pe un afiș.

În stânga, cineva aflat la rând, se plânge la telefon. ” E teroare aici, sunt la Casa de sănătate. Am bonul R158 și sunt abia la R50. Sunt de jumătate de oră aici și mai stau aici vreo două ore, după cum se mișcă rândul”. Lângă el, o discuție între două persoane. „O vecină mi-a zis că ea și fiica ei nu au primit cardul de sănătate, însă soțul ei și băiatul ei le-au primit. Fiica mea l-a primit, dar eu, nu. Și sunt pensionară, am aceeași adresă de aproape 30 de ani”.”Ați văzut dumneavoastră instituție de stat care să meargă bine? Sunt aceiași funcționari peste tot”, spune mai mult pentru sine interlocutoarea.

Deodată, atenția le este atrasă către colțul cu copiatorul, unde cineva se luase la harță cu omul de la xerox. „Eu v-am vorbit frumos. Dacă vrei să fii oaie cu șorici, du-te în altă parte. Eu v-am zis politicos că mai sunt de tipărit un million de carduri. Gata, nu mai dau nici o indicație. Că și așa mi s-a spus să nu mai vorbesc, doar să fac copii”, îl ia gura pe dinainte pe omul de la copiator. Ca după câteva minute să renunțe la promisiune: „Copilul câți ani are? 19? Păi acum doi ani, când a început tipărirea cardurilor, copilul era minor. De aia copilul dumneavoastră nu a primit cardul”, arată el, cu atitudinea că le știe pe toate. „Mai bine cereți 50 de bani pentru fiecare informație pe care o dați”, îl sfătuiește în glumă un pensionar care stă pe un scaun, așteptându-și rândul după numărul de ordine. „Nu, că nu îmi place să mă duc acasă cu sacul”, vine imediat replica.

Afară, lângă ușa de la intrare, câțiva barbați fumează. Cineva sesisează că între zecile de hârtii lipite pe geamuri, pe una se menționa că „redistribuirea cardurilor la sediul Țițeica nr 142 se face imediat după primirea retururilor de la Poștă, urmând ca asigurații să fie informați prin pagina web casmb.ro, cât și prin mass media”.

„Nu vă luați după ce scrie acolo. Afișul este vechi, este pus acolo din noiembrie. Eu lucrez aici”, atrage atenția angajatul fumător. Pus pe dezvăluiri „din casă”, nu îi trebuie mult până ajunge la a povesti cum, după program, angajații CASMB merg cu toții la subsol, unde sunt sacii cu carduri returnate de la Poșta Română și încearcă să găsească cardurile solicitate de cei care au depus cerere.

„După program, la 14.30, dacă ne terminăm treaba, ne ia pe toți la subsol, unde sunt sacii cu cardurile returnate. Primim zilnic 500-600 de cereri (din partea celor care nu au primit acasă cardurile de sănătate n.n.). Noi luăm fiecare dintre noi câte o cerere și căutăm cardul în saci. Să cauți între mii de carduri ceva ce nu există! Programul e până la 5.30, dar nu pleacă nimeni la ora asta”, se lamentează angajatul. „Dacă mă plătește cineva, pot face și eu asta”, se oferă imediat cineva, jumătate în glumă, jumătate serios.

Cine stă la țigară, află și alte informații interesante. Astfel, în afară de sediul din Gheorghe Țițeica, CASMB mai are alte două registraturi, unde pot fi depuse cererile pentru cardul de sănătate. Unul pe strada Sergent Matei Dumitru, numărul 1-3, iar alta pe Dinicu Golescu. „Acolo nu e nimeni la coadă. Dar pun pariu că dacă mă ofer acum să duc pe cineva din cei de aici de la coadă în partea cealaltă, nu vrea nimeni”, zâmbește angajatul.

Cardul național de sănătate, obligatoriu din 1 mai

Cardul național de sănătate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, în spitale și farmacii, începând cu data de 1 mai, până atunci putând fi utilizat în paralel cu adeverințele și trimiterile actuale, potrivit Mediafax.

Astfel, potrivit proiectului, începând cu data de 1 februarie 2015, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se utilizează cardul de sănătate de către asigurați și furnizorii de servicii medicale, medicamente și, după caz, de furnizorii de dispozitive medicale în condițiile actelor normative în vigoare. Până în 30 aprilie vor funcționa în paralel atât cardul național de sănătate, cât și sistemul actual.

Totodată, proiectul de act normativ prevede că serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală se acordă în condițiile actelor normative în vigoare. Pe cip-ul cardului național se înregistrează și pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul.

Urmărește mai jos un interviu despre cardul național de sănătate cu președintele CNAS, Vasile Ciurchea:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...